Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rajnai Zoltán
Információs rendszerek megbízhatósága és biztonsága

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Rajnai Zoltán
helyszín (magyar oldal): Bánki Donát GBM Kar
helyszín rövidítés: ÓEBGK


A kutatási téma leírása:

Az intézmények, hivatalok hatékony működtetésében, a cégek, vállalatok életében egyre fontosabb tényezőként jelenik meg az információs rendszer alkalmazása, szolgáltatásainak kihasználása. Ennek következménye, hogy folyamatosan növekszik az igény az információs rendszerek alkalmazására, az azt üzemeltető, fejlesztő és működési feltételrendszerét szinten tartó, széles látókörű, rendszerekben és rendszerszinten gndolkodni tudó szakember. Ez az expanzív tendencia egyelőre beláthatatlan ideig folytatódni látszik. Az éles piaci verseny és a gazdasági döntések, döntéshozók megnövekedett felelőssége fokozottan előtérbe hozta a naprakész információkra épülő, gyors és hatékony döntések igényét. Az információs rendszerek elsősorban a felső szintű döntéshozók, szakemberek számára nyújtanak hatékony támogatást döntéseik meghozatalásához.
A kutatási téma szorosan kapcsolódik a biztonságtudomány területeihez, hiszen az információsrendszerek nemcsak a gazdasági élet területein, hanem a közlekedés, a védelem, a biztonság szegmenseiben is tettenérhetők. Ennek legkirívóbb területe a „112” hívórendszer információs alrendszere, mely az Európai Unió követelményei között is szerepel.

Kutatási célok:
• Az információs rendszerek kialakulásának fő lépései, életciklus. A rendszer-adminisztrátori feladatok, információs infrastruktúrák
• Személyes gépek (végberendezések, szerverek) és a rendszer kapcsolatai, feladatai, hálózatba illesztése
• Szabványok IT eszközök üzemeltetéséhez (DMI, IPMI)
• Hálózat, a hálózat üzemeltetés, szabványos réteg-szemlélet: OSI modell
• Szabványok IT eszközök üzemeltetéséhez, az IT infrastruktúra elemeinek közös információs modellje (CIM), a DMI, IPMI, SNMP
• A rendszerüzemeltetés alapfeladatai, funkciói, legfontosabb üzemeltetési alaptevékenységek fejlesztésének lehetőségei, biztonsági kérdések.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )