Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Palásti Kovács Béla
Rezgésjelenségek hatása a megmunkáló gépek biztonságos és megbízható felületalakítására

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Palásti Kovács Béla
helyszín (magyar oldal): Bánki Donát GBM Kar
helyszín rövidítés: BDGBK


A kutatási téma leírása:

Napjainkban a termelésben dolgozó folyamatos gyártósorok biztonságos és pontos működése, a magas minőségű tervezési előírásoknak, valamint a kapcsolati funkciónak való megfelelés elengedhetetlen követelmény.
A gyártás minőségét alapvetően két szempont határozza meg. Az egyik a gépek, eszközök, kisegítő berendezések megfelelő állapota, működési pontossága, a másik pedig a felületalakítást végző szerszám anyaga, állapota, mozgásviszonyai stb. által a megmunkálási folyamatban alakulnak ki.
A felületképzési/alakítási folyamatok megértéséhez nélkülözhetetlen a szerszámok kopási viselkedésének elemzése, nyomon követése, a felületi érdesség, hullámosság (mikrogeometria/mikrotopográfia) ismerete. Más oldalról pedig megmunkáló gép állapotának, a pontossági követelményeknek megfelelő működési biztonsága a meghatározó, melynek jellemző paramétereit, annak változásait rezgésdiagnosztikai módszerekkel követhetjük nyomon. A rendelkezésre álló kiértékelési technikák (spektrumanalízisen és korrelációs függvényeken alapuló jellemzés, hullámhossz vizsgálati módszerek, stb.) napjainkra már lehetővé teszik a kísérleteken nyugvó információtartalmak kiértékelését, összevetését és elemzését, melyek eredményeként az üzemvitel biztonságára visszaható következtetéseket vonhatunk le.


Kutatási célok:
1. A szerszámkopási folyamatok rezgéskeltő és felületrontó sajátosságainak feltárása, rezgésdiagnosztikai jellemzőinek feltérképezése.
2. A gépek berendezések működési rendellenességei és a felületképzés kapcsolatának vizsgálata, elemzése.
3. A gyártástechnológiai folyamatok mikrotopográfiai és rezgésdiagnosztikai szempontú állapotfelügyelete.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )