Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lukács László
Bűnös célú/terrorista robbantások és az ellenük való védekezés lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Lukács László
belső konzulens: Szűcs Endre
helyszín (magyar oldal): Bánki Donát GBM Kar
helyszín rövidítés: BDGBK


A kutatási téma leírása:

Témaválasztás indoklása:
Az elmúlt időszak sajnálatos eseményei sürgető szükségszerűséggé teszik a robbantásos cselekmények vizsgálatát, az ellenük való védekezés adminisztratív, technikai és szervezeti lehetőségeinek kutatását. A téma kiemelkedő fontosságú úgy a katonai/békefenntartó műveletekben, mint a katasztrófavédelem, a közigazgatás, valamint a rendvédelem területén. A védekezés lehetőségei érintik a köz- és oktatási intézményeket, a kereskedelmi, az ipari létesítményeket, sport- és művészeti létesítményeket, a közlekedést és mindennapi életünk minden további olyan területét, ahol nagyobb számban emberek vannak jelen.

Célkitűzések:
- A robbantásos cselekményeknél alkalmazott robbantóanyagok, módszerek elemzése;
- A robbantásos cselekmények sajátosságainak elemzése, a közös és a speciális vonatkozások keresése;
- A fenyegetettség szintjének prognosztizálása;
- A védekezésnél alkalmazható technikák és technológiák kutatása;
- Az építmények robbantásos cselekmények elleni védelme lehetőségeinek vizsgálata úgy a szerkezet, mint az adminisztratív szabályozás szempontjából;

Alkalmazandó módszerek, a kutatás módszertani elképzelései:
A témát érintően hazai és külföldi szakirodalmak, valamint meglévő szabályozások tanulmányozása. Konzultációk folytatása a témában jártas szakemberekkel. Interneten, a témával kapcsolatban történő kutatás. Eddigi pályafutás során szerzett ez irányú ismeretek és tapasztalatok rendszerezése. A tanulmányozott dokumentumelemzések, majd következtetések levonása. Az elméleti/gyakorlati javaslatok formába öntése, publikációja.

Tervezett, illetve várható új tudományos eredmények:
Javaslat a robbantásos cselekmények elleni védekezés hatékonyabbá tételére, a szervezet, eszköz, felszerelés, felkészítés, technológia és a biztonsági szabályozás komplexumának megújításával.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )