Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Különböző vállalati kockázatok integrált értékelése és kezelése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Horváth Zsolt László
helyszín (magyar oldal): Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
helyszín rövidítés: ÓEBGK


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma leírása:

A vállalatoknál, legyenek az államigazgatás vagy a versenyszféra szereplői, kis vagy nagy vállalatok, egyaránt minden belső döntés és minden környezeti hatás vagy befolyás valamilyen szintű kockázatot hordoz. A lehetséges fenyegetettségek, azok bekövetkezése és hatása rendkívül sokrétű. Minden, aminek nem determináltan előre ismert a kimenetele, azaz másképp is történhet, mint ahogy elvárjuk, már kockázatot hordoz magában.

A vállalatok sikerének egyik jelentős tényezője, hogy a kockázatait mennyire jól ismeri, és mennyire hatékonyan tudja kezelni. A lehetséges kockázatok előfordulási területe, hatásmechanizmusa, kárjellege nagyon sokrétű lehet, ezért az ezekre vonatkozó értékelési és kezelési módszerek is sokrétűek és egymástól eltérőek. Emiatt is jellemzően sok esetben külön problémát okoz, hogy a különböző elvű és jellegű értékelési módszerek eredményei egymással nem (vagy csak nagyon nehezen) mérhetők össze, így a vállalatvezetés számára a számos különböző módszerrel elvégzett kockázatok eredményei objektíven nem összehasonlíthatóak.

Kutatási területünkön elsősorban a vállalatok különböző fajtájú, jellegű illetve hatású működési kockázatainak területeivel, azok felmérésével, értékelési és kezelési módszereivel foglalkozunk, és ezeknek a kockázatoknak az egységes, integrált, egymással összemérhető értékelési és kezelési módszereit, valamint az ezek könnyű vállalati használatát támogató informatikai eszközöket kutatjuk és fejlesztjük.

Kutatási célok:

1. A különböző kockázatok feltárásának, értékelési módszereinek fejlesztése
2. A különböző kockázatok eredményei összemérhetőségének, közös ábrázolásának fejlesztése
3. Az integrált kockázatkezeléshez tartozó vezetői döntés-előkészítési folyamatok és eszközök fejlesztése
4. Az integrált kockázatértékelési és kockázatkezelési folyamat életciklusa működtetésének és karbantartásának IT támogatása, egy informatikai célalkalmazás továbbfejlesztésével

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )