Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Czifra Árpád
A felületi mikrotopográfia hatása gépszerkezetek üzembiztonságára tekintettel a súrlódási és kopási viselkedésre

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Czifra Árpád
helyszín (magyar oldal): Bánki Donát GBM Kar
helyszín rövidítés: BDGK


A kutatási téma leírása:

Napjainkban gépek, gépszerkezetek működése során két igen fontos szempont került előtérbe: az üzembiztonság és az energiahatékonyság. Mindkét terület szoros kapcsolatban van a kapcsolódó gépelemek tribológiai viselkedésével.
A súrlódási, kopási, kenési folyamatok megértéséhez nélkülözhetetlen a felületi mikrotopográfia ismerete. A klasszikus paraméteralapú felületi érdességmérés számos eredménye mellett felmerülő igen sok probléma új módszerek kidolgozására sarkallta/sarkallja a kutatókat. A kidolgozott technikák (érdességcsúcs analízis, korrelációs függvényeken alapuló jellemzés, fraktál technika, hullámhossz vizsgálaton alapuló módszerek, stb.) elméleti háttere 2D érdességi profilok esetén már kidolgozásra került, de ezen technikák 3D-s implementációja, valamint a módszerek tribológiai kísérleteken nyugvó információtartalmának felmérése még várat magára.
Ahhoz, hogy az üzembiztonság szempontjából pontos tervezési elméletek szülessenek ezen területeken további előrelépés szükséges.


Kutatási célok:
1. Kopási folyamatokra jellemző topográfiai sajátosságok feltárása.
2. A felületmodellezés lehetőségei.
3. Tribológiai folyamatok mikrotopográfiai szempontú állapotfelügyelete

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )