Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Réger Mihály
Folyamatos öntőművek üzembiztonságának támogatása a matematikai modellezéssel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Réger Mihály
helyszín (magyar oldal): Bánki Donát GBM Kar
helyszín rövidítés: BDGBK


A kutatási téma leírása:

Az acélok primer formaadó technológiái közül az utóbbi négy évtizedben a folyamatos öntés vált meghatározóvá. Jelenleg Magyarországon, az Európai Únióban és a világviszonylatban is 90 %-ot meghaladja a folyamatos öntés részesedése az összes gyártott acél vonatkozásában. A lemezbuga öntési technológia szálszakadással fenyegető legkritikusabb része a kristályosítóban képződött szilárd kéreg kihúzása a szekunder hűtési zónába, ekkor egy vékony, általában 10-20 mm vastagságú acélkéreg tartja a szál belsejében lévő 1560 oC-ot meghaladó hőmérsékletű olvadékot. A folyamatos öntés technológiájának megbízhatósága a kulcsfontosságú, hiszen ez biztosítja a zavarmentes (szálszakadás nélküli) öntés megvalósulását, másrészt ez garantálja a termék megfelelő külső és belső minőségét. A kérdéskör meglehetősen összetett, hiszen az üzemzavarok előfordulásában és a termékminőség alakulásában egymással kölcsönhatásban álló részfolyamatok játszanak szerepet. A megbízhatóság növelése érdekében összetett matematikai modellek fejlesztése szükségszerű, melyek a termikus, áramlástani, mechanikai, deformációs és fémtani folyamatokat részben vagy egészben szinergikusan kezelik. A kutatás fő irányát a fenti folyamatok tranziens jellegű (nem állandósult állapotú) elemzése képezi.

Kutatási célok:
1. Az öntés indulását jellemző tranziens folyamatok matematikai modellezése a technológia megbízhatóságát befolyásoló hatások elemzése.
2. Az öntési paraméterek (pl. sebesség, öntési hőmérséklet, hűtési intenzitás, acélminőség) megváltozása eredményeként kialakuló nem állandósult állapotú öntési viszonyok, valamint a technológiai és minőségi jellemzők kapcsolatának elemzése, modellezése.
3. A végszál öntés technológiájának optimalizálása az üzembiztonság és termékminőség szempontjából a matematikai modellezés eszközeivel.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol alap "C"
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )