Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nem halálos fegyverek alkalmazásának lehetőségei a személy- és vagyonvédelemben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Bartha Tibor
helyszín (magyar oldal): Bánki Donát GBM Kar
helyszín rövidítés: BDGBK


A kutatási téma leírása:

A személy- és vagyonvédelem a biztonság összetevői között különösen kiemelt helyet foglal el. Az utóbbi néhány évben a személy- és vagyonvédelmi tevékenység jelentős változásokon ment és megy keresztül. Ennek során, egyrészt a piaci verseny élesedése, másrészt a megrendelők igényeinek növekedésével a szolgáltatásokkal szemben támasztott követelmények egyre magasabbak. Ma már nem elég a "mindegy, csak legyen ott valaki" szemlélet, a szakma minden területén magasan képzett, a szakma szabályait és a vonatkozó törvényeket is alaposan ismerő, jól felszerelt és kiképzett szakemberekre van szükség.
A személy- és vagyonvédelmi tevékenység során kiemelt szerepet kapnak az alkalmazott különféle technikai eszközök, esetenként fegyverek. Nyilvánvaló, hogy a klasszikus, hagyományos (halálos) fegyverek alkalmazásának lehetősége meglehetősen korlátozott. Éppen ezért felértékelődik azon típusú eszközök, fegyverek szerepe, amelyek nem a hagyományos (halálos), hanem az úgy nevezett nem halálos fegyverek csoportjába tartozik. A személy- és vagyonvédelemben jelenleg alkalmazott nem halálos fegyverek választéka meglehetősen szegényes, egy részük elavultnak mondható.
Fontos és lényeges annak vizsgálata, hogy a jelenleg jogszabályokban meghatározott nem halálos fegyverek elegendőek-e napjainkban a személy- és vagyonvédelem területén jelentkező különféle fenyegetések elleni árnyalt és arányos fellépésre. Szükséges-e, és ha igen, akkor milyen lehetőség van ezen eszközök, fegyverek választékának a bővítésére és bővítés esetén milyen egyéb (pl. jogszabályi) módosítás válhat szükségessé.
Kutatási célok:
1. A személy- és vagyonvédelem egyes területein jelenleg alkalmazott nem halálos fegyverek jogszabályi, technikai, alkalmazástechnikai és etikai vizsgálata, értékelése. Az esetleges hiányosságok feltárása, értékelése, javaslatok kidolgozása a hiányosságok kiküszöbölésére.
2. A személy- és vagyonvédelemben alkalmazott nem halálos fegyverek kutatási irányainak, fejlődési tendenciáinak feltárása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )