Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Bálint
Az exoszómák szerepe a nukleinsavak transzportjában és az intracelluláris kommunikációban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris sejt- és immunbiológia Doktori Iskola

témavezető: Nagy Bálint
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar
helyszín rövidítés: DEÁOK


A kutatási téma leírása:

Az exoszómák 40-100 nm méretű extracelluláris vezikulomok, amelyek szerepet játszanak a sejtek közötti kommunikációban. Ezt RNS, DNS, proteinek és lipidek szállításával érik el. Az exoszómákban található RNS molekulák méretük szerint lehetnek rövidek és hosszúak, így mikroRNS is található bennük. Napjainkig már legalább 2500 különböző miRNS-t írtak le a humán genomban, ezek közül 1500 a génszabályozásban játszik szerepet. A különböző szervek fejlődésétől kezdve, a tumorok kialakulásában, az immunológiai reakciókban, a kórokozók támadására adott válaszban, de szinte minden élettani folyamatban jelentős szerepük van.
Célkitűzések:
Hatékony módszer kidolgozása az exoszómák izolálására.
A „szabad” és az exoszómákban található miRNS molekulák kvantitatív és kvalitatív összehasonlítása egészségesek és betegek csoportjaiban. Számbeli és méretbeli eloszlás tanulmányozása áramlási citometriával.
A leghatékonyabb izolálási módszer alkalmazásával nyert miRNS molekulák beazonosítása újgenerációs szekvenálással.
A kiizolált RNS és miRNS molekulákkal cDNS szintézist végzése, majd microarray módszerrel a gén expressziós különbségek meghatározása.
Az érdekesnek tűnő miRNS-ek pontos meghatározása valósidejű PCR módszerrel.
A szabad nukleinsavak mennyiségi eltéréseit figyeltük meg korábban préeklampsziás és egészséges terhesek mintáiban.
A placenta-specifikus miRNS-ek egy része a trophoblastsejtek által termelt exoszómák révén bekerül az anyai vérkeringésbe. Tervezzük a placentáris miRNS-ek expressziós vizsgálatát különböző terhességi kórképekben.
A tumorok kialakulásában és a metasztázisok terjedésében is fontos szerepe van az exoszómákban szállított miRNS molekuláknak, ezek vizsgálata is fontos lehet biomarkerként és terápiásszerként való alkalmazáshoz.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )