Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gáspár Zsolt
Szerkezetek tökéletlenségérzékenysége kettőscsúcs-katasztrófa esetén

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Gáspár Zsolt
helyszín (magyar oldal): Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék
helyszín rövidítés: BMETM


A kutatási téma leírása:

Egyparaméteres konzervatív teherrel terhelt rugalmas szerkezetek egyensúlyi helyzetei a szerkezet teljes potenciális energia függvényének gradiensét zérussá teszik. A különböző teherérékekhez tartozó ó egyensúlyi helyzetek halmaza az egyensúlyi út. Az egyensúlyi helyzeteket stabilitás szempontjából az energiafüggvény Hesse-mátrixa alapján minősíthetjük. A kritikus pontokban a Hesse-mátrix szinguláris. E szinguláris pontokat és azok környezetét a katasztrófaelmélet elemzi, osztályozza. Ha a terhelt szerkezet eltér a tervezettől (tökéletlen), akkor a teherparaméter kritikus értéke megváltozhat.
A doktorandusz feladata a kétszeresen szimmetrikus feladatok kritikus pontjainak osztályozása a katasztrófaelmélet alapján és teherparaméter speciális szerepe figyelembevételével. Az egyes alosztályokban a függvények determináltságának meghatározása, a kritikus pont környezetében az egyensúlyi utak és típusaik meghatározása. Tökéletlenségérzékenységi görbék, illetve felületek előállítása. Az érdekesebb esetek illusztrálása egyszerű mechanikai modelleken.

A feladat jellegének megismeréséhez ajánlott irodalom:
Gáspár, Zs.: Mechanical models for the subclasses of catastrophes. In: M. Pignataro, V. Gioncu (eds) Phenomenological and mathematical modelling of structural instabilities, CISM Courses and Lectures No. 470 Springer, Wien, New York, 277-336 (2005)


Jelentkezési határidő: 2016-12-20


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )