Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kristóf János
Kétrétegű agyagásvány nanostruktúrák és nanokompozitjaik fotokatalitikus tulajdonságainak vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok
Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

témavezető: Kristóf János
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

Az agyagásványok olyan (réteg/levél) szilikátok, vagy más néven filloszilikátok, amelyek tulajdonságait a rétegek közötti távolság és az azokban található szennyező anyagok határozzák meg.
Az agyagásványok félvezető jellegéből adódóan potenciális fotokatalizátorként használhatók vizek szerves szennyezőinek vagy füstgázok légszennyezőinek ártalmatlanítására.

A jelölt feladata (1) az őrölt és a delaminált halloysit felületi jellemzőinek és fotokatalitikus tulajdonságainak összehasonlítása tesztvegyületek használatával; (2) őrölt és delaminált halloysit-átmenetifém/átmenetifém-oxid nanohibridek fotokatalitikus tulajdonságainak összehasonlítása tesztvegyületek használatával; konverzió, katalizátor stabilitás vizsgálat; (3) a felületi hibahelyek és az oxidatív-reduktív folyamatok közötti összefüggések feltárása, valamint a szerkezeti, felületi és morfológiai jellemzők meghatározása.

A katalizátor fejlesztések a környezeti elemek védelmét, a tisztább technológiák műszaki fejlesztését szolgálják.

A kutatási téma előzményei:
A Kutatóműhely (Pannon Egyetem Mérnöki Kar Felületek és Nanostruktúrák Kutatócsoportja nemzetközi együttműködésben 15 éve foglalkozik réteges szerkezetű anyagok, oxidok és oxidfilm bevonatok kialakításával és szerkezeti vizsgálataival. A Kutatócsoport műszeres háttere nemzetközi összehasonlításban is megfelelő. Az utóbbi években jelentős erőfeszítések történtek a témához kapcsolódó multidimenzionális számításos kémiai módszerek infrastrukturális és személyi hátterének fejlesztésére a kísérletes munkák tervezhetősége, valamint a szerkezetvizsgálatok eredményeinek értelmezése, validálása érdekében.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-15


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )