Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Robosztus számítógépes eljárások a koordináta méréstechnikában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
informatikai tudományok
Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskola

témavezető: Hermann Gyula
helyszín (magyar oldal): Óbudai Egyetem
helyszín rövidítés: ÓE


A kutatási téma leírása:

A koordináta méréstechnikában a fizikai felületelemek jellemzőit a mért felületi pontokból rekonstruált matematikai felület jellemzőiből határozzák meg. A felületrekonstrukciós eljárás kiinduló adatai a mérési pontok koordináta értékei és a mért felületelem jellege (sík, henger, gömb, stb.). Maga az eljárás, ha az híven követi a szabvány meghatározásait akkor Chebisev approximációra visszavezethető min-max feladat. Ebből következően a jelenleg alkalmazott eljárások iteratív eljárások, ezek minden hátrányaival. Az egyenességtől, illetve a síktól való eltérés konvex burkon alapuló meghatározására már vannak robusztus, hatékony eljárások. Ez még nem mondható el a többi, a mérnöki gyakorlatban járatos felület elemekre. A kutatás ezek kidolgozására és egységes rendszerbe foglalására irányul.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )