Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szikora Katalin
Társadalom, testnevelés és sport összefüggései az ókortól napjainkig- társadalomtörténeti tanulságok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Testnevelési Egyetem
sporttudományok
Sporttudományok Doktori Iskola

témavezető: Szikora Katalin
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A témán belül az egyes történeti korszakok –a magyar és az egyetemes történelmet is figyelembe véve – testnevelés- és sporttörténeti, sportpolitikai, sportdiplomáciai, társadalomtörténeti eseményeinek, történéseinek elemzése kerül feldolgozásra a történelemtudomány módszereinek segítségével. A „történelem az élet tanítómestere” írta Herodotosz, s ennek igazságát a ma embere is el kell, hogy ismerje. A mindenkori társadalmak egyes rétegeinek mindennapi életéhez hozzátartozott a mozgás, a testnevelés, a testkultúra, ennek - szűkebb, vagy szélesebb értelemben vett - jelenségeinek tudományos igényű feldolgozására és publikálására vállalkozhatnak a leendő disszertánsok. A tudományos módszerek alapvetően a történelemtudomány módszereit kell, hogy kövessék, elsősorban az elsődleges forrásokra (archívumok, levéltárak anyagai), majd a másodlagos forrásokra (média anyagok, monografikus feldolgozások) helyezett hangsúllyal. A témá(k)hoz szorosan hozzátartozik a „rokontudományok” (politológia, szociológia, neveléstörténet) tudományos ismereteinek és módszereinek elsajátítása és felhasználása is. Az „altémák” nagyobb százalékban a magyar testnevelés és sporttörténet témaköreit érintik, hiszen a magyar nyelvű történeti „források” és „szakirodalmak” egyrészt számunkra érthetőek, másrészt - és nem utolsósorban - számunkra fontosak. De természetesen nem elhanyagolandóak a külföldi országok ez irányú történéseivel, tanulságaival való összevetések, összehasonlítások sem.
A témában készülő disszertációk a magyar társadalomtörténet egy eddig igen „elhanyagolt”, tudományos módszerekkel nem feldogozott területének fejlődéséhez, fejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )