Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Katona Tamás János
Atomerőművek súlyos balasetei kezelésére szolgáló létesítmények tervezési elvei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
építészmérnöki tudományok
Breuer Marcell Doktori Iskola

témavezető: Katona Tamás János
helyszín (magyar oldal): PTE-PMMIK
helyszín rövidítés: O_st


A kutatási téma leírása:

A kutatás tárgyát a Paksi Atomerőmű Célzott Biztonsági Felülvizsgálata alapján elhatározott intézkedések tervezési alapjának (földrengés, meteorológiai hatások, stb.), szerkezeti-funkciónális követelmények és megfelelőségi kritériumok elemzése, kidolgozása, meghatározása képezi. Ennek során:

(1) meg kell határozni, milyen veszélyeket és milyen gyakorisági szintig kell a tervezéskor figyelembe venni, hisz itt az atomerőmű tervezési alapját meghaladó állapotokról van szó;

(2) meg kell határozni a szabványos eljárások alkalmazhatóságának és alkalmazásának korlátait, különös tekintettel a földrengés-terhekre és a talajfolyósodás figyelembe-vételére;

(3) igazolni kell, hogy a tervezés adekvát módon kezeli a tervezés alapját képező extrém külső hatásokat a balesetkezelés speciális szerkezeti és funkcionális szempontjai szerint;

(4) értékelni kell a létesítmény eseményt követő állapotát, egyfelől a post-event intézkedések meghatározásához, másfelől annak igazolására, hogy a létesítmény biztonságos.

A téma multidiszciplináris, a kidolgozás súlypontja építőmérnöki, de gépészeti és nukleáris-technológiai ismeretek integrálására is szükség van.

A vizsgálat jellegét tekintve elméleti, de műszaki koncepciók kritikai összehasonlító elemzését és az elérhető nemzetközi példák értékelését is magában foglalja.

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )