Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bachmann Bálint
Szolár energiamezők biomimetikus optimalizációja

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
építőművészet
Breuer Marcell Doktori Iskola

témavezető: Bachmann Bálint
helyszín (magyar oldal): PTE PMMIK Rókus u. 2.
helyszín rövidítés: O_st


A kutatási téma leírása:

Fotovillamos erőművek geometriai optimalizációja természeti formákon alapuló parametrikus eljárással
Az egyes növények leveleinek formája, mérete és elhelyezkedése a fotoszintézis növény számára optimális működéséhez igazodva, a környezeti feltételekre reagálva fejlődött ki. A fotovillamos energia hasznosításában az optimális geometriai konfigurációt e természeti optimum szerint lehet meghatározni, s a természeti optimálás elveit követve célszerű tervezni. Mindazonáltal a természetben minden mindennel összefügg és a növények geometriai felépítése nem csak a fotoszintézishez, hanem a különböző statikai terhekhez, reprodukciós folyamtokhoz és egyéb más a növény élettani folyamatival kapcsolatos körülményekhez is alkalmazkodik. E komplex feltételrendszernek való megfelelés is tanulságokkal szolgálhat az épített környezet és annak fotoelektromos energia-ellátása tervezéséhez. A kutatás tárgya a flóra mint rendszer és a környezeti hatások mint rendszer vizsgálata, különös tekintettel a fotoszintézishez való adaptáció mechanizmusára és optimum keresésének természetes algoritmusára. A kutatás a botanika évezredes megfigyelésein, az e megfigyelésekre, a huszadik század matematikusai által készített modelleken, valamint a nappályát és az árnyékvetést leíró matematikai és fizikai összegfüggéseken alapul. Mindezeket parametrikus módszerrel, grafikus programozott geometriai és fizikai eljárásokkal vizsgáljuk.
A vizsgálat eredményeként olyan algoritmus építhető fel, amely a fotovillamos erőművek geometriai elhelyezésének, optiális beállításának és esetleges vezérlésének alapját adhatja, a tervezés új elveihez kritériumaihoz vezethet.

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )