Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hasított szerkezetek a magyarban és a németben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
nyelvtudományok
Nyelvtudományok Doktori Iskola

témavezető: Pethő Gergely
helyszín (magyar oldal): DE, Debrecen, Egyetem tér 1., Főép. 123. "oktatói szoba"
helyszín rövidítés: DEBTK


A kutatási téma leírása:

A tulajdonképpeni és álhasított szerkezetek (cleft, pseudocleft) a szintaxis és a pragmatika érintkezési pontjaival foglalkozó kutatás kedvelt tárgyai. Ezek a szerkezetek egy létigét, egy névmást és egy a névmással azonosított kifejezést tartalmazó főmondatból, valamint egy látszólag a névmásnak, illetve a vele azonosított kifejezésnek alárendelt vonatkozó mellékmondatból állnak, pl.: Zoé az, aki szereti a rétest. Es ist Heidi, die kommt.
Az általánosan elterjedt felfogás szerint a tulajdonképpeni hasított szerkezetek (legalábbis az angolban és a németben) kimerítő felsorolást és azonosítást fejeznek ki, ami azonos azzal az értelmezéssel, amelyet a magyar mondatszerkezet fókusznak nevezett elemének szokott tulajdonítani a szakirodalom (vö. A rétest ZOÉ szereti.). Mindazonáltal a magyarban is használunk hasított szerkezeteket, és ezek nem tűnnek okvetlenül feleslegesnek vagy körülményesnek, így feltételezhető, hogy valamilyen specifikus, az egyszerű fókusztól különböző funkciót látnak el.

Az értekezés célja megvizsgálni azt a kérdést, hogy mi lehet a magyar hasított szerkezet diskurzusbeli funkciója, és az miben egyezik a hasonló német és angol szerkezetekkel, illetve miben különbözik azoktól.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )