Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Schrantz Krisztina
Perzisztens egészségkárosító szerves vegyületek és metabolitjaik meghatározása és lebontása felszíni vizekben és előkezelt szennyvizekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Schrantz Krisztina
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetem
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A doktori kutatási téma különböző, a vizekben nyomnyi mennyiségben előforduló perzisztens egészségkárosító szerves vegyületek (különös tekintettel a peszticidek és gyógyszerhatóanyagok) és azok metabolitjainak kimutatására alkalmas analitikai módszer kidolgozását (GC-MS és HPLC-MS alkalmazásával), valamint azok lebontására legalkalmasabb nagyhatékonyságú oxidációs eljárások (UV, VUV, O3, O3/UV, H2O2/UV) alkalmazását célozza meg.
A doktori téma részben a vizsgált vegyületek és metabolitjaik minőségi és mennyiségi jellemzésére kidolgozott analitikai módszereknek a környezeti minták, felszíni és előkezelt szennyvíz minták esetén történő alkalmazhatóságára is kiterjed, különös tekintettel a mátrixhatás vizsgálatára. A doktori téma várható eredményei hosszú távon alapját képezik egy olyan analitikai eljárás kifejlesztésének, amely segítségével egyidejűleg több célvegyületet mennyiségi analízisét el lehet végezni rutinszerűen.
A téma aktualitását növeli, hogy bár a vizsgált nagyhatékonyságú módszerek egy részét, mint kiegészítő víztisztítási technológiát napjainkban is alkalmazzák már, hatékonyságuk vizsgálata a kis koncentrációban jelenlévő egészségre kiemelten káros vegyületek és metabolitjaik eltávolíthatóságának szempontjából a vízkezelés gyakorlata miatt is lényeges. Ennek megfelelően az eredmények, tudományos értékük mellett, a mindennapi gyakorlatban is alkalmazhatóak lehetnek. Szegeden, ahol a nagyszámú klinika miatt várható a különböző gyógyszermaradványok és egyéb, a gyógyászatban használt vegyületek (pl. kontraszt anyagok, fertőtlenítőszerek) jelenléte a biológiailag már előkezelt kórházi szennyvízben, és így a Tiszában is, fokozottan indokolt a téma részletes kidolgozása.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-07-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )