Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mikrobiológiai korrózió tanulmányozása szubnanométeres bevonatokkal ellátott fémfelületeken

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
kémiai tudományok
Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Kristóf Tamás
helyszín (magyar oldal): PE-MK, Fizikai Kémiai Intézeti Tanszék
helyszín rövidítés: PE-KI


A kutatási téma leírása:

Alapkutatási szinten régóta ismert a mikrobiológiai korrózió veszélyének kitett szerkezeti fémek vékonybevonatokkal (pl.: Langmuir-Blodgett egy- és többrétegű molekuláris, grafitos ágyba ágyazott nanoméretű gyémánt vagy szerves polimer vékonyfilm bevonatokkal) történő védelme. Ezek a felületmódosítások a hordozó felületi energiájának változtatását és a fluidum közeg felületi feszültségének célzott módosítását, hangolását célozzák, legtöbb esetben a mikroorganizmusok biokémiai igényének célzott manipulálása, szabályozása mellett (a fluidum tömbfázisában állandó inhibitorkoncentráció fenntartásával). Az eddigi eredmények inkább elméleti jelentőségűek és/vagy az eljárások az ipari gyakorlatban nehezen kivitelezhetőek.
A kutatás célja olyan eljárás kidolgozása e területen, amely - az eljárás alapkutatási szempontból újdonság jellegén túl - az iparban is széleskörűen alkalmazható, elsősorban fosszilis energiahordozók szállítására alkalmazott csővezetékek szerkezeti (fém) elemeinek hatékony és hosszú távú korrózióvédelmére (a szigorú környezetvédelmi előírások betartásával).
A kutatási feladat fontos része a fémek mikrobiológiai korróziója irodalmának átfogó, részletes feltárása és értékelése. A kísérleti feladat többféle módon és mértékben funkcionalizált expandált grafit (grafén) előállítása, egyszerű és komplex geometriájú és összetételű fémötvözetek felületeinek elektroforetikus módosítása (bevonásuk grafénnel) az elektrokémiai (migrációs) módszerek paramétereinek finomhangolásával (erős fém-grafén kötés kialakítása érdekében), illetőleg a fémfelületek utólagos passziválása a fedetlen területeken hidrofil és lipofil közegekben való alkalmazásokra. További feladat az előállított minták átfogó abiotikus és biotikus korróziós tesztje többféle fizikai-kémiai paraméter mellett, mely magában foglal fizikai, kémiai/elektrokémiai és biológiai elemzéseket is (ez utóbbit együttműködésben).
A munka legfontosabb célkitűzései a bevonatok kiterjedtségének és adhéziójának optimalizálása (összefüggő, erős és tartós bevonatok előállítása), és alkalmazásorientált utókezelési eljárások kidolgozása és tanulmányozása a maximális korrózióvédelem elérése érdekében.
A korróziós/vízkémiai kutatásoknak a Pannon Egyetem Kémia Intézet Fizikai Kémia Intézeti Tanszékén több évtizedes hagyománya van. Az elméleti elektrokémiai és vízkémiai eredmények mellett sikeres méréstechnikai fejlesztések szolgáltatnak megfelelő hátteret a tervezett kutatásokhoz. Az Intézeti Tanszék munkatársai számos olaj-, autó- és nukleáris ipari korróziós probléma megoldásában működtek közre eredményesen, és a fent célul kitűzött eredmények felhasználására ezeken a területeken számítani lehet.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-15


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )