Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lázár Károly
Katalizátorok vizsgálata in situ Mössbauer-spektroszkópiával

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
kémiai tudományok
Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Lázár Károly
helyszín (magyar oldal): MTA Energiatudományi Kutatóközpont Nukleáris Analitikai Laboratórium
helyszín rövidítés: MTAEK


A kutatási téma leírása:

In situ Mössbauer-spektroszkópiával jól vizsgálhatók vas- és óntartalmú katalizátorok. Tanulmányozhatók többkomponensű fémes hordozós katalizátorok, ezeknél az ötvözetképződés kialakulása elemezhető a módszerrel. Vizsgálhatók mikro- és mezopórusos ferri- és sztanniszilikátok – itt a reakciók közben történő koordinációs állapotváltozások, ill. a Fe3+  Fe2+ és az Sn4+ <=>Sn2+ redox folyamatok követhetők nyomon. Lehetőség van homogén katalitikus folyamatokban alkalmazott komplex katalizátorok vizsgálatára is, ez lefagyasztott oldatok/reakcióelegyek analizisével valósítható meg. Az elvégzendő munka során a katalitikus és egyéb mérésekből nyert információkat kell a Mössbauer-spektroszkópiás szerkezetvizsgálatokkal összhangban értelmezni.
Folyamatban van egy neutrongerjsztéses in-beam Mössbauer-spektroszkópiás mérőhely kialakítása is. A mérőhely üzembe helyezése után a tanulmányozott anyagok köre bővíthető aranyat, ill. iridiumot tartalmazó katalizátorokkal is.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-15


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )