Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szirmai Gergely
Egzotikus fázisok és kvantumfázisátalakulások ultrahideg atomok rendszerében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
fizikai tudományok
Fizika Doktori Iskola

témavezető: Szirmai Gergely
helyszín (magyar oldal): MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont SZFI (Budapest)
helyszín rövidítés: MTA W


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt években számos javaslat született optikai rácson csapdázott ultrahideg atomok rendszerében olyan fázisátalakulások megvalósítására, amelyekben az atomok szorosan helyhez kötöttek és a közöttük lévő kicserélődési kölcsönhatás játszik döntő szerepet. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy ultrahideg atomokkal is létrehozzunk egzotikus mágneses fázisokat és fázisátmeneteket. Különösen szép példa erre olyan rendszerek megvalósítására, ahol a különböző fázisok szimmetriája megegyezik; a fázisátalakulás nem valamilyen szimmetriasértés következtében megy végbe, hanem a rendszer valamilyen topológiai tulajdonsága különbözik a két fázisban.

Példa ilyen rendszerekre a magas átmeneti hőmérsékletű szupravezetők egyik lehetséges magyarázatára szolgáló spinfolyadékok, amelyek alacsony energiás gerjesztései spinkvantumszámot hordozó, de elektromos töltést nem hordozó fermionok, az ú.n. spinonok, amelyek egy dinamikailag generált mértéktéren keresztül hatnak kölcsön egymással. A kutatás célja kísérletileg megvalósítható mágneses rendszerek vizsgálata, könnyen mérhető mennyiségek keresése, újszerű állapotok felkutatása, továbbá az állapotok közötti fázisátmenetek vizsgálata.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-25


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )