Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Varga Zoltán
A sejtmembrán koleszterintartalmának hatása az ioncsatorna működésre

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris Orvostudomány Doktori Iskola

témavezető: Varga Zoltán
helyszín (magyar oldal): DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
helyszín rövidítés: DEBSI


A kutatási téma leírása:

A koleszterin számos molekula bioszintézisének prekurzora, és a sejtek plazmamembránjának esszenciális építőeleme. Emellett szabályozza a membrán fluiditását, mikrodomén szerkezetét, membránhoz kapcsolt jelátviteli kaszkádokat, valamint a transzmembrán fehérjék működését. A sejtmembrán koleszterintartalmát genetikai faktorok, a táplálkozás, betegségek és gyógyszerek is módosíthatják. Ismert, hogy a sejtmembrán ioncsatornáinak, ezen belül a feszültség-kapuzott K+ csatornáknak a működését módosítja a membrán koleszterintartalma. Mivel a Kv csatornák rendkívül sok sejttípusban játszanak kritikus szerepet, mint például a neuronok vagy szívizomsejtek akciós potenciáljainak, vagy a T-sejtek proliferációjának szabályozása, e csatornák membrán-koleszterin általi modulációjának molekuláris szintű ismerete kulcskérdés. Korábbi tanulmányok vizsgálták a membrán mikrodomén-szerkezetének módosulását a koleszterintartalomtól függően, és leírták a csatornák eloszlásának átrendeződését, de nem tanulmányozták az egyedi molekula szintű kölcsönhatásokat. Elektrofiziológiai módszerekkel (patch-clamp, feszültség-zár fluorometria) kapott eredményeinkkel szeretnénk megmagyarázni, hogy a megfigyelt mikrodomén átstrukturálódás hogyan vezet a megváltozott csatorna működéshez, amely módosítja a gazdasejt élettani funkcióit. A különböző szerkezetű csatornákon kapott eredményeink várhatóan általánosítható, prediktív erővel bíró megfigyelésekhez vezetnek. A kölcsönhatás mechanizmusának és specificitásának ismerete megmagyarázhat bizonyos koleszterin-anyagcsere betegségekkel együtt járó tüneteket, amiket az érintett szövetben kifejeződő csatornák módosítása okoz. Hasonlóképpen, a koleszterinszintet módosító gyógyszerek esetén előre jelezhetővé válhatnak bizonyos várható mellékhatások.

előírt nyelvtudás: angol középfok
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-10-30


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )