Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Varga Zoltán
A KCa1.1 K+ ioncsatorna szerepe rákos sejtekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris Orvostudomány Doktori Iskola

témavezető: Varga Zoltán
helyszín (magyar oldal): DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
helyszín rövidítés: DEBSI


A kutatási téma leírása:

A KCa1.1 (MaxiK, BK) egy feszültség- és Ca2+-aktivált K+-csatorna, mely széles körben elterjedt az emberi szervezetben (pl. fibroblasztokban). A KCa1.1 a fő K+ csatornája különféle rákos sejteknek is. A KCa1.1 vélhetően Ca2+-függő hiperpolarizációs mechanizmuson keresztül tartja fenn a Ca2+-jelet ami a mitogénekre, szöveti faktorokra, membrán feszülésre és pH változásokra adott sejtválaszokban (pl. sejtciklus) és az invazivitásban jelentős. A KCa1.1 működését jelentősen befolyásolja a pórusképző alfa alegység egy transzkripciós variánsa, illetve a kapcsolódó béta-alegységek.
A projekt célja, hogy jellemezzük a KCa1.1 béta-alegység(ek) expresszióját rákos sejteken, és összefüggésbe hozzuk KCa1.1 alfa- és béta-alegységek specifikus kombinációját az inváziós/ metasztatikus potenciállal. Az előzetes adataink alapján feltételezzük, hogy a KCa1.1 expressziója megemelkedik glioblasztóma, prosztatarák és kissejtes tüdőrák esetén, illetve, hogy az alfa-alegységek kóros, inváziót elősegítő béta alegységekhez társulnak ezekben a rákos sejtekben és sejtvonalakban. A hipotézisünk vizsgálatára patch-clamp, molekuláris biológiai (qPCR, Western blot) és immunfluoreszcens vizsgálatokat tervezünk mind sejtvonalakon, mind betegmintákon. Végül, a béta alegység metasztatikus potenciállal való összefüggését géncsendesítéssel ellenőrizzük.
Mivel a KCa1.1-t béta alegység-függő módon is lehet modulálni, olyan specifikus KCa1.1 gátlószer kifejlesztése is elképzelhető, ahol a nem rákos sejtek funkciója megtartott marad. A béta-alegység expressziós mintázatát emellett diagnosztikai eszközként is használható metasztatikus rákok kimutatására.

előírt nyelvtudás: angol középfok
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-10-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )