Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kalló Imre
Neuroszekretoros folyamatok vizsgálata nagyfelbontású képalkotó eljárásokkal neuroendokrin rendszerekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
biológiai tudományok
Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola

témavezető: Kalló Imre
helyszín (magyar oldal): Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Endokrin neurobiológiai laboratórium
helyszín rövidítés: KOKI


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt időszakban kutatócsoportunk a reprodukció hypothalamikus központjának idegsejtjeit, ezek kapcsolatrendszerét és működésének hormonális szabályozását vizsgálta rágcsálókban. A szabályozó ideghálózat kimenő jelét a gonadotropin releasing hormont (GnRH-t) az agyalapi mirigy portális keringésébe ürítő idegsejtek adják. A hormon ürítése a női gonadális ciklus során ritmikusan változik; a ciklus közepén az emelkedő ösztrogén szint hatására jelentősen megnő (surge release), míg a ciklus többi fázisában ultradián periódicitással alacsony szinten ingadozik (pulsatile release).
A reprodukció szabályosában résztvevő idegsejtek egy része közvetlenül az agyalapi mirigy hátsó lebenyébe vetít. Az oxytocin termelő idegsejtek ezek közé tartoznak, melyek perikaryális és az általuk szintetizált neuroszekretoros vezikuláik méretében is meghaladják a GnRH termelő idegsejteket (magnocelluláris versus parvocelluláris rendszer).
A neuroendokrin sejtekre jellemző, hogy a releasing illetve a release-inhibiting hormonok mellett más neuropeptideket és klasszikus neurotranszmittereket is szintetizálnak, és ezeket nemcsak a véráramba, hanem a központi idegrendszerbe is ürítik. Konfokális és elektron mikroszkópos vizsgálataink a neuropeptidek, neurotranszmitterek együttes előfordulását tárták fel az idegsejtek sejttestében, nyúlványaiban, sőt a neuroszekretoros vezikulák szintjén is.
Jelen kutatási program keretében a neuroendokrin rendszerek szekréciós mechanizmusát vizsgáljuk nagyfelbontású képalkotó berendezésekkel (elektron mikroszkóp, NSTORM szuperreszolúciós mikroszkóp). Különböző méretű vezikulákat azonosítottunk, amelyek a pajzsmirigy hormon átalakításában résztvevő D3 enzimet, illetve GnRH-t tartalmazzák.
A tervezett vizsgálatok eredményei új adatokat szolgáltathatnak a peptid hormonok és klasszikus neurotranszmitterek sortingjáról, szekréciós mechanizmusáról, az ürítés helyéről és a neuroszekretoros vezikulák peptidtartalmának fiziológiás változásáról.

előírt nyelvtudás: Angol középfok
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): nincs
további elvárások: 
nincs

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-10-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )