Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Wittner Lucia
Agykérgi neuronhálózatok elektrofiziológiai és anatómiai vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
biológiai tudományok
Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola

témavezető: Wittner Lucia
belső konzulens: Ulbert István
helyszín (magyar oldal): PPKE ITK - MTA TTK KPI
helyszín rövidítés: ITK


A kutatási téma leírása:

Vizsgálataink az emberi és rágcsálók agykérgének patológiás (epilepsziás) és fiziológiás hálózati működésére irányulnak. Az epilepszia az egyik leggyakoribb neurológiai megbetegedés. Az epilepsziás kéreg patológiás, ún. iktális és interiktális aktivitást generál, amely a normál agyban nem figyelhető meg. Terápiarezisztens epilepsziás, valamint tumoros betegek agyából műtétileg eltávolított szövet alkalmas arra, hogy az emberi agy azon működését és anatómiáját vizsgáljuk, amely szoros kapcsolatban állhat a neurológiai kórkép kialakulásával. E munka célja az, hogy feltárja a humán agykérgi szeletek sejt- és hálózat szintű elektrofiziológiai tulajdonságait, illetve a fiziológiás és patológiás aktivitásban részt vevő idegsejtek mikroanatómiáját. Az eredményeink rávilágíthatnak arra, hogy a lokális neuroncsoportok milyen módon vesznek részt a szinkron populációs események kialakításában, illetve, hogy az epilepsziás és nem epilepsziás aktivitás közötti finom határvonal hogyan írható körül.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
Biológiai, orvosi, vagy mérnöki végzettség

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )