Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fürjes Péter
Funkcionális mikro- és nanofluidikai szerkezetek

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
biológiai tudományok
Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola

témavezető: Fürjes Péter
belső konzulens: Iván Kristóf
helyszín (magyar oldal): MTA TTK MFA MEMS Laboratórium
helyszín rövidítés: MEMS


A kutatási téma leírása:

Funkcionális mikro- és nanofluidikai szerkezetek

A mikro- és nanoméretek tartományába eső áramlási csatornák viselkedésének megértése óriási kihívás, nem csak az alapkutatás számára, de az analitikai alkalmazások szemszögéből is.

Az analitikai rendszerek forradalmát jelentheti a mikroméretekben történő mintakezelés és elemzés megoldása. A méretek csökkenésével párhuzamos reakciókinetikai paraméterváltozások a mintaanalízis idejének rövidülését, az analitikai eszközök egyszerűsödését hozhatják magukkal. Nem utolsó sorban pedig a mintaméretek csökkentése nagyfokú költségmegtakarítást is jelenthet. Mindemellett a mérettartományban a fizikai és kémiai folyamatok olyan extrém paraméterfüggéssel rendelkeznek, hogy ezt kihasználva, makroszkópikus méretekben nem triviális analitikai megoldások születésére is van kilátás, mint az iontranszport moduláción alapuló molekuladetektálás, vagy DNS elemzés.

A folyadék halmazállapotú minták viselkedése és kezelése a mikro- illetve nanométeres karakterisztikus méretekkel rendelkező áramlási csatornákban nagyban eltér a makroszkópikus méretekben tapasztaltaktól. Ennek oka, hogy a folyadék fizikai jellemzőket meghatározó paraméterek (Debye hossz, hidrodinamikai sugár) a nanostruktúrák karakterisztikus méreteinek tartományába esnek. Ebben a mérettartományban megváltozhat a folyadék csatornafalnál tapasztalható viszkozitása, termodinamikai paraméterei, vagy kémiai reakcióképessége is. Erre példa a nanokapilláris membránokban (NanoCapillary Array Membrane) az elektrolitok viselkedésének megváltozása. A kapillárisok felszínén elektromosan kialakítható töltéseloszlás (elektromos kettősréteg) drámaian befolyásolhatja a folyadék összetételét és viselkedését a nanostruktúrán belül, így akár a részecskék szelektív manipulálására is lehetőséget ad.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
további elvárások: 
nincs

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )