Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pongrácz Anita
Nanostruktúrált felületek és idegsejtek kölcsönhatása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
villamosmérnöki tudományok
Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola

témavezető: Pongrácz Anita
belső konzulens: Iván Kristóf
helyszín (magyar oldal): MTA TTK MFA MEMS Labor
helyszín rövidítés: MFA


A kutatási téma leírása:

A nanostruktúrált felületeknek az idegsejtekre gyakorolt hatása intenzíven kutatott terület. Egy idegrendszert vizsgáló szenzorfelület nanostruktúrálásával hatással lehetünk a sejtek kitapadására, irányított növekedésére, a szenzor által regisztrált bioelektromos jel minőségére és tartósságára.
A jelölt bekapcsolódik az MTA TTK MFA-ban folyó idegtudományokhoz kapcsolódó kutatásokba és megvizsgálja a nanostruktúrák kialakításának lehetőségeit és funkcióját Si, üveg vagy polimer alapú idegszövetbe ültethető mikroelektromechanikus (NeuroMEMS) rendszerekben. A nanostruktúrálást potenciálszenzorok kontaktus felületein valósítja meg, majd vizsgálja ennek hatását a bioelektromos érzékelésre. A nanostruktúrált felületeket morfológiailag és elektrokémiailag is karakterizálja, majd in vitro és in vivo mérésekben jellemzi. A jelöltnek mikrotechnológiai, méréstechnikai és biológiai kísérleti problémák megoldásában kell bizonyítania egy interdiszciplináris csapat részeként.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
további elvárások: 
mikrotechnológiai és elektrofiziológiai alapismeretek, kísérleti beállítottság, csapatjátékos, önállóság

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )