Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kopecskó Katalin
Geopolimer kötőanyag ipari hulladékok felhasználásával

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Kopecskó Katalin
helyszín (magyar oldal): BME, GEOTECHNIKA ÉS MÉRNÖKGEOLÓGIA TANSZÉK
helyszín rövidítés: EOGM


A kutatási téma leírása:

A geopolimer kötőanyag szervetlen, polimer rendszer, amely szobahőmérsékleten is szilárdul [1]. Ezt a cementben megtalálható szokásos hidrátfázisoktól teljesen különböző alumino-szilikát anyagot Joseph Davidovits írta le részletesen. A geopolimerizáció kémiai reakció, amely alumínium-szilikátok és alkálifém-szilikát oldatok között megy végbe, lúgos körülmények között. A kőszerű végeredmény egy háromdimenziós polimer szerkezet, amelynek mind a szilárdulási üteme, mind az időállósága és transzport jelenségei eltérőek a cementkötésű anyagokétól. Előállításukhoz nagyrészt a földrajzilag előforduló, és így eltérő összetételű ipari hulladékokat használják fel, mint pl. pernyét, kohósalakot, üveghulladékot, stb. A geopolimerek többek között az építőanyagok új családjának is tekinthetők. A geopolimer kötőanyagokkal kompozit anyagok hozhatók létre, valamint a veszélyes hulladékok beágyazására is alkalmasak lehetnek, ezáltal a fenntartható fejlődés célkitűzési és a környezettudatosság elvei is érvényesíthetőek.
A kutatás célja a hazai adottságokkal készíthető geopolimer kötőanyagok tulajdonságainak optimalizálása, a fizikai, mechanikai és kémia jellegzetességek megismerése által.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )