Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Ádány Sándor
Íves keresztmetszeti részeket tartalmazó vékonyfalú szerkezeti elemek viselkedése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Ádány Sándor
helyszín (magyar oldal): BME, TARTÓSZERKEZETEK MECHANIKÁJA TANSZÉK
helyszín rövidítés: EOTM


A kutatási téma leírása:

Az utóbbi évtizedekben kiterjedten alkalmaz az építőmérnöki gyakorlat vékonyfalú hidegen hajlított (elsősorban acél) szelvényeket bizonyos funkciókban. Ilyen tipikus alkalmazás pl. épületek másodlagos teherviselő rendszere: szelemenek, falvázgerendák, héjalás. A gazdaságosságra és versenyképességre törekvés jegyében az utóbbi években számos kutatás indult az ilyen elemek (elsősorban oszlopok és gerendák) optimális szelvényalakjának meghatározására. Több esetben az automatizált optimálási algoritmusok olyan szelvényalakokat találtak optimálisnak, amelyek íves részeket is tartalmaztak (bár az íveket a kutatások minden esetben sík lemezekkel közelítették). Az ilyen keresztmetszetek azonban a jelenlegi gyakorlatban nem alkalmazottak, a jelenlegi méretezési eljárások nem is feltételezik (a kifejezetten kis sugarú saroklekerekítések kivételével) az íves részek jelenlétét. Felvetődik a kérdés, hogy vajon az íves részek megjelenése nem vezet-e olyan viselkedési-tönkremeneteli módokra, amelyeket a jelenlegi mértezési eljárások nem vesznek figyelembe. Amennyiben ugyanis léteznek eddig nem feltételezett tönkremeneteli módok, akkor kérdéses, hogy az optimálisnak talált szelvényalakok valóban optimálisak-e.
Minthogy feltételezhető, hogy kellően kiterjedt íves részek és megfelelő geometriai méretek esetén héjhorpadás-szerű jelenség mindenképpen kialakulhat, a tervezett kutatás az alábbi főbb kérdésekre keresi a választ:

Milyen feltételek esetén (pl. geometria, terhelés) jelenhet meg a gyakorlatban a héjhorpadás jellegű tönkremenetel vékonyfalú, íves részeket is tartalmazó keresztmetszetek esetén?
Hogyan lehet (legalább közelítőleg) a héjhorpadás jellegű tönkremenetel esetén a teherbírást meghatározni, azaz hogyan lehet a jelenlegi mértezési eljárásokat kiterjeszteni?
Hogyan befolyásolja a héjhorpadás jellegű tönkremenetel az optimális szelvényalakot?

A jelentkezővel szemben alapkövetelmény a végeselemes szoftverekben (elsősorban: ANSYS) való jártasság, a megfelelő mechanikai és matematikai alapismeretek megléte, valamint az angol nyelvtudás. Előny továbbá a jó programozási készség, valamilyen programozási nyelvben való jártasság (pl. MatLab), illetve a vékonyfalú hidegen hajlított szelvények méretezésére szolgáló legfontosabb eljárások és szabványok ismerete.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )