Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Balázs L. György
Beton nagy teljesítőképességgel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Balázs L. György
helyszín (magyar oldal): BME, ÉPÍTŐANYAGOK ÉS MAGASÉPÍTÉS TANSZÉK
helyszín rövidítés: EOEM


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt évtizedekben óriási fejlődés következett be a beton, mint szerkezeti anyag tulajdonságai és változatossága terén.A fejlődés további folytatódása prognosztizálható.
Kialakult az a felfogás, hogy a megfelelő kutatási eredményeken alapulva definiálhatók ill. kivitelezhetők olyan betonok, amelyek közvetlenül a megfogalmazott műszaki igények kielégítésére alkalmazzák (a vonatkozó angol szakkifejezés „tailor made concrete”).
Ez az egyszerű elv jelentős műszaki nehézségeket jelent anyagtani szempontból. Az igényeket le kell tudni fordítani először a mechanikai paraméterek szintjére, és azt megfelelő anyagtulajdonságokkal kell tudni biztosítatni. Jellemző igények lehetnek például: nagy alakváltozó képesség, kis zsugorodás, tűzállóság, környezetvédelem, jó vízzáróság, jó fagyállóság, újrahasznosíthatóság és nem utolsó sorban kedvező szilárdság (nagy vagy esetleg kicsi). Ezen betonokat hívják napjainkban nagy teljesítőképességű betonoknak is.
Jelen kutatás célja lehet az előző bekezdésben megfogalmazott bármely követelmény teljesítésével kapcsolatos kutatás, ami magában foglal laboratóriumi vizsgálatokat és modellezést egyaránt.
A várható eredmények körébe tartoznak az anyagviselkedéssel és annak leírásával kapcsolatos megfogalmazások.
Az optimalizált anyagtulajdonságok a szerkezetek megvalósíthatóságának kulcsát jelentik egyaránt.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )