Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bagi Katalin
Berepedt falazott boltozatok diszkrét elemes mechanikai vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Bagi Katalin
helyszín (magyar oldal): BME, Tartószerk. Mech. Tsz.
helyszín rövidítés: EOTM


A kutatási téma leírása:

A kutatómunka célja olyan - különálló blokkokból felépülő - szerkezetek mechanikai viselkedésének vizsgálata, amelyeknek teherbírását alapvetően meghatározza felépítésük diszkrét jellege. Ilyen szerkezetek pl. a falazott boltozatok és kupolák. Ezek tönkremenetele gyakran vezethető vissza valamilyen lokális jelenségre, pl. egyetlen elem megcsúszására a többihez képest, egy-egy elem önálló tönkremenetelére, vagy pl. csuklós mechanizmusok kialakulására. Az ilyen jelenségek a hagyományos kontinuum-alapú végeselem-módszerrel nem, vagy csak nagyon nehézkesen modellezhetők, a korszerű diszkrét elemes technikák viszont - anyagjellemző paramétereik megfelelő beállítása esetén - megbízható eszközt szolgáltatnak a vizsgálathoz.
A falazott boltozatok a támasz-elmozdulások hatására gyakran jellegzetes módon megrepedeznek, miközben állékonyságukat a tapasztalatok szerint az esetek egy részében nem veszítik el (gömbkupolák „narancsgerezd”-szerű repedésképe, keresztboltozatok Sabouret-repedései stb.) A kutatómunka célja a gyakoribb repedésképek kialakulási folyamatának megértése diszkrét elemes szimulációk segítségével, erre építve következtetések levonása a repedezett szerkezetek várható további viselkedéséről, majd javaslatok kidolgozása a tönkremenetellel szembeni gazdaságos védekezésre.
A vizsgálatok elvégzéséhez háromdimenziós diszkrét elemes szoftver (3DEC) és szükség esetén klasszikus végeselemes szoftver (ANSYS) áll rendelkezésre.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )