Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Völgyesi Lajos
A nehézségi erőtér időbeli változásának vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
földtudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Völgyesi Lajos
helyszín (magyar oldal): BME Általános és Felsőgeodézia Tanszék
helyszín rövidítés: BMEAF


A kutatási téma leírása:

A földi nehézségi erő három különböző erőhatás: a tömegvonzási, a forgási centrifugális és az árapálykeltő erők eredője. Bármely összetevő időbeli változása a nehézségi erőtér időbeli megváltozását eredményezi. A nehézségi erőtér időbeli változása miatt a geoid alakja sem állandó.
Napjainkban a nehézségi erőtér mérésére szolgáló műszerek elérték azt a pontosságot, amely mellett komolyan foglalkozni kell a nehézségi erőtér nem árapály jellegű időbeli változásaival is. A legújabb szupravezető graviméterek mérési pontossága már megköveteli valamennyi elképzelhető gravitációs hatás időbeli változásának vizsgálatát és figyelembe vételét, ezért meg kell vizsgálni mindazokat a lehetséges fizikai, geofizikai és földtani hatásokat, amelyek a nehézségi erőtér legalább μGal nagyságrendű változását eredményezhetik.
A nehézségi erőtér időbeli változásával kapcsolatos kutatások során olyan lehetséges geológiai, hidrológiai, meteorológiai, geofizikai tömegmodelleket kell tanulmányozni, amelyek a nehézségi erőtér időbeli változásában szerepet játszhatnak. A nehézségi erőtér változásainak kimutatására illetve ellenőrzésére méréseket is kell végezni. A részben abszolút, részben relatív módszerrel végrehajtott graviméteres-, valamint a gradiens méréseket olyan pontokon kell végrehajtani, amelyeken korábban már hosszabb időn át tartó nagy pontosságú mérések történtek, és így lehetőség nyílik a változások megfigyelésére. Vizsgálni kell a különböző földfelszíni és felszín közeli vizek mozgásának gravitációs hatását, a fiatal, még nem teljesen konszolidálódott üledékrétegek vastagságának és a nehézségi erőtér időbeli változásának kapcsolatát.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )