Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vásárhelyi Balázs
Kőzetek mechanikai viselkedése a hőmérséklet és a víztartalom függvényében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Vásárhelyi Balázs
helyszín (magyar oldal): BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék
helyszín rövidítés: EOGM


A kutatási téma leírása:

A porózus kőzetek mechanikai viselkedését jelentős mértékben befolyásolja azok különböző mértékű víztelítettsége és hőmérséklete. A nemzetközi kőzetmechanikai kutatások ezért ún. „hőmérséklet-folyadék-mechanikai” kapcsolatokat határoznak meg, melynek segítségével próbálják az ép kőzet mechanikai viselkedését modellezni. Eddigi kísérleti eredmények kimutatták, hogy mind a vízzel telítettség mértéke, mind az anyag hőmérséklete jelentős mértékben befolyásolja nemcsak az anyagi állandókat, de sok esetben mechanikai viselkedésüket is.
A jelölt kőzetfizikai laboratóriumi vizsgálatokkal meghatározza a vízzel telített kőzetek mechanikai tulajdonságait. Az elvégezendő mérések a következők: anyag- és testsűrűség, ultrahang hullám terjedési sebesség meghatározása, egyirányú nyomószilárdság, közvetett húzószilárdság, triaxiális szilárdság. Ezen paramétereket mind légszáraz, mind különböző víztelítettségű próbatesteken kell meghatározni. A vizsgálatokat a Magyarországon nagy mennyiségben megtalálható, nagyporozitású kőzeteken végezné el (durva mészkő, tufák, márga, stb.).
A kapott laboratóriumi kőzetfizikai vizsgálati eredményeket felhasználva azokat a nemzetközi szakirodalmi adatokkal összehasonlítva lehetőség nyílik a meglévő „hőmérséklet-folyadék-mechanikai” hatások összevetésére szolgáló képletek ellenőrzésére, az azok pontosítására. A kísérletek alapján várható - az adott kőzetekre vonatkozó - új összefüggések feltárása, új, a kőzetek viselkedését pontosabban jellemző egyenletek felírása. Az elméleti és tapasztalati összefüggések valamint a kőzettestek tagoltságának ismeretében lehetőség nyílik a víz és hőmérséklet kőzettestre való hatásának modellezésére is. A kapott eredmények mind a mérnöki (geotechnikai) tervezésben, mind a geológiai folyamatok megértésében közvetlenül hasznosulnak. Ezen elméleti rész ellenőrzésére, in situ vizsgálatokra jelenleg még hazánkban nincs lehetőség, de a jövőben nemzetközi együttműködésben ez is megvalósulhat.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )