Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hulladéklerakók hosszútávú viselkedésének vizsgálata geotechnikai módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Varga Gabriella
helyszín (magyar oldal): BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék
helyszín rövidítés: BMEGM


A kutatási téma leírása:

Környezetünk védelme, állapotának megóvása kiemelkedő fontosságú kérdés napjainkban. A mérnöki tervezés is mindinkább környezettudatos, ami különösen igaz hulladéklerakók tervezése, létesítése során, amikor sok esetben a környezetre potenciálisan – kisebb-nagyobb mértékben - ártalmas anyagok elhelyezésére kell megfelelő műszaki megoldást találnunk úgy, hogy a környezetszennyezés veszélyét a minimálisra csökkentsük.
A EU-s előírásokat nem teljesítő hulladéklerakók bezárása és rekultiválása komoly feladatot jelent a szakemberek számára. A hulladéktest nyírószilárdsági paramétereinek ismerete elengedhetetlen az állékonyságvizsgálatok elvégzéséhez, a rekultivációs tervek elkészítéséhez. A lerakott hulladék összenyomódási tulajdonságai, a hulladéktest hosszú távú alakváltozása kritikus pontja a mérnöki munkának. Mind a mai napig nem született egységes szabályozás hulladékok összenyomódásának számítására. Jelenleg kevés és hiányos tapasztalat áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi szakirodalomban ismertetett tapasztalati értékek a hazai viszonyokra mennyire alkalmazhatóak.
A PhD téma célkitűzése, hogy segítse a hulladékok rövid- és hosszú távú alakváltozási folyamatainak leírását. Ehhez a következő feladatok elvégzése szükséges:
- A korábbi nemzetközi kutatási eredmények és módszerek áttekintése és feldolgozása.
- Hazai süllyedésszámítási eredmények összegyűjtése és a nemzetközi adatokkal való összevetése.
- Kompressziós vizsgálatok segítségével talajfizikai paraméterek meghatározása különböző korú és összetételű hulladék esetén.
- Végeselemes programok segítségével konkrét esettanulmányok back-analízisét előállítva a paraméterek validálása.
- Hulladékmodell kialakítása ismert talajmodellek hasonlóságára alapozva.
- Süllyedési-összenyomódási szempontok kapcsolódása a hazai lerakók tervezési irányelveinek megfogalmazásához.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )