Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Dudás Annamária
Környezetkímélő épületszerkezeti rekonstrukciós megoldások

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Dudás Annamária
helyszín (magyar oldal): BME Építőanyagok és MAgasépítés Tanszék, Műegyetem rkp. 3. K.ép.185
helyszín rövidítés: BMEEM


A kutatási téma leírása:

Az épületrekonstrukció az építőipar sürgető feladata, és az építési tevékenység nagy arányát kell, hogy képviselje a jövőben. A hazai épületállomány szerkezeti és funkcionális avulásának megakadályozásával párhuzamosan az épületenergetikai korszerűsítés igénye is fennáll. A tartószerkezetek megerősítésén túl a használhatóságot meghatározó, és funkciónak megfelelő épületszerkezeti felújítások biztosítják az épület értékének megtartását, vagy növelését.
Az újrahasznosítás a fenntartható fejlődés szempontrendszerének alapvető elemét jelenti. Az újrahasznosítható anyagok építőanyagként való újrahasznosítására már folynak tudományos kutatások. A felújítások során megvalósítható közvetlen és közvetett épületszerkezeti újrahasznosíthatósági változatok vizsgálata azonban számos új eredményt adhat. A technológiai újításokat is figyelembe véve, az értékelés épületszerkezeti, hő- és páratechnikai, akusztikai paraméterek változásának kimutatásával valósítható meg. Ugyanakkor az újrahasznosítás haszna számszerűsíthető anyagmennyiség, élőmunkaigény, költség- és környezetkímélő jellemzők alapján egyaránt.
Kidolgozandó fő témák és feladatrészek:
- Talajon fekvő padlók és emeletközi födémek felújításának környezetkímélő módszerei, különös tekintettel a bontott padlóburkolatok felújításának technológiájára, és a nedvességhatások kiküszöbölésére, valamint a fagerendás födémek felújításának kérdéskörére.
- Homlokzatok rekonstrukciós lehetőségeinek vizsgálata, a lehetséges vakolati rendszerek és a homlokzati hőszigetelések elemzése.
- Utólagos tetőtéri beépítésekhez kapcsolódó fedélszék-felújítási technológiák vizsgálata, így például a bontott, de újrahasznosítható fedélszékelemek faanyagvédelme és a használt zsalugerendák felhasználhatósága.
- Megvalósult felújítások részletes elemzése, változatok kiértékelése, gazdaságossági számítások.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )