Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lógó János
Szerkezetoptimálás a megbízhatósági elmélet alapján

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Lógó János
helyszín (magyar oldal): BME Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék
helyszín rövidítés: BMETM


A kutatási téma leírása:

A mérnöki feladatok nagy részében a felhasznált anyag inhomogén, anizotrop (pl. vasbeton). Alapvetően egyszerű mechanikai modellek alkalmazásával megoldható, ahol a térbeli viselkedés mechanikai modellezése nem kielégítő. Másrészt a szerkezet teherbírási képességének a számítása és a ható terheknek a figyelembe vétele determinisztikus mechanikai modellek alkalmazásával történik (pl. parciális biztonsági tényezők). A szerkezettervezés pontosítható, ha térbeli végeselemeket alkalmazó, a megbízhatóságelmélet eszközrendszerét felhasználó mechanikai modellt készítünk. A kidolgozandó témában olyan mechanikai modellt kell megalkotni, amely elsődlegesen figyelembe veszi a triaxiális viselkedést, stochasztikusan kezeli a szerkezet geometriai, anyagi tulajdonságait leíró adatokat és a terheket. A 3D-s modell alapján javaslatot kell tenni a rúdszerkezeti modell pontosítására a megbízhatóságelmélet felhasználásával. Az elkészült alapmodell felhasználásával optimális tervezéshez tartozó számítási modellt kell készíteni, ami alapján a szerkezet beállása vagy képlékeny teherbírása maximálható.
Részfeladatok: A szakirodalom (folyóiratok, szakkönyvek, tankönyvek) összegyűjtése, áttekintése, elemzése. Létező eljárások megismerése (FORM, SORM, Monte-Carlo szimuláció, matematikai programozás alapjai), kritikai elemzése. Alapmodell kidolgozása. Új számítási modell és variánsainak kidolgozása, tesztelése és összehasonlítása, paraméteres vizsgálatok. A különféle terhek hatásainak elemzése, a modell paramétereinek kalibrálása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )