Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kovács Flórián
Hajtogatott és rácsos szerkezetek összehasonlító vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Kovács Flórián
helyszín (magyar oldal): BME Tartószerkezeteek Mechanikája Tanszék
helyszín rövidítés: BMETM


A kutatási téma leírása:

Bár gyakorlati alkalmazásukra is akad számos példa, a rácsos tartók és különösen a hajtogatott szerkezetek elsősorban a mérnöki modellalkotás eszközeiként jelentősek. Rácsos szerkezeti modell segítségével hatékonyan vizsgálhatóak nemcsak merev, de véges mozgásra képes szerkezetek (mechanizmusok) is, sőt a mérnöki feladatokon túl is alkalmazhatóak bizonyos esetekben (például körelhelyezési, -fedési problémák megoldására). Ezzel szemben a síklapokból hajtogatott modellek alkalmasak síklemezek nyúlásmentes horpadásának, illetve tengelyes csuklós mechanizmusok mozgásának vizsgálatára (ez utóbbival rokon modellezési problémák egyéb tudományterületeken is felmerülnek).
A kutatás alapvető célkitűzése a kétféle modelltípus matematikai apparátusának összevetése, illetve annak a vizsgálata, hogy a rácsos tartók klasszikus elméletének már ismert (illetve lehetséges) kiterjesztései (feltételes kapcsolatok, kettőnél több rúdvégpontra felírt kinematikai kényszerek stb.) hogyan adaptálhatók a hajtogatott szerkezetek esetére.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )