Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kovács Flórián
Magasabb rendben szimmetrikus objektumok szerkezeti analízise

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Kovács Flórián
helyszín (magyar oldal): BME Tartószerkezeteek Mechanikája Tanszék
helyszín rövidítés: BMETM


A kutatási téma leírása:

A mérnöki létesítményekben is gyakorta fellépő szimmetria közismerten olyan tulajdonság, melynek kihasználásával a feladatmegoldásra fordított idő és számítási kapacitás jelentősen csökkenthető. Ez a megtakarítás fokozottan jelentkezhet azon mérnöki, de legalábbis mérnöki eszközökkel modellezhető szerkezetek esetében, amelyek magasabb rendű (azaz bonyolultabb szabályos geometriai alakzatokéval megegyező) szimmetriával rendelkeznek. Megjegyzendő, hogy bár ilyen szerkezetek az építőmérnöki gyakorlatban is előfordulnak, a gravitációra méretüknél vagy elhelyezkedésüknél fogva kevésbé érzékeny szerkezetekre (pl. mikroszerkezetek vagy mesterséges holdak stb.) kimondottan a magas rendű szimmetria jellemző.

A kutatás fő célkitűzése, hogy a szerkezetek szimmetria-orientált bázisban való vizsgálatának ismert módszeréből kiindulva megállapítsa, hogy a szerkezet és terhelés adott szimmetriaviszonyai mellett mennyivel csökkenthető (csökkenthető-e egyáltalán) a numerikusan kezelendő mechanikai modell mérete és számításigénye, illetve hogy a közvetlen felhasználó számára is értékes eljárást adjon a csökkentett méretű feladat szimmetriaviszonyok által diktált új peremfeltételeinek megfogalmazásához.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )