Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kopecskó Katalin
Légtisztító és öntisztuló látszóbeton vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Kopecskó Katalin
helyszín (magyar oldal): BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
helyszín rövidítés: BMEEM


A kutatási téma leírása:

A kipufogógázokból keletkező légszennyező anyagok (mint a nitrogénoxid - NOX vagy illékony szerves vegyületek - VOCs) a városi és az épített környezet egyik legnagyobb problémáját jelentik. Egészségre veszélyesek, növelik a légúti betegségek kockázatát. Légtisztító hatású és öntisztuló betonfelületek hozhatók létre új típusú, titándioxid tartalmú cement felhasználásával. A speciális összetételű cementfajta nanokristályos titándioxid tartalma fotokatalitikus reakció révén lebontja, vízoldható ártalmatlan, vagy szervetlen anyagokká alakítja a levegőben lévő szennyező anyagokat. A fotokatalitikus cementtel készített látszóbeton magas fotokatalitikus hatást tud kifejteni, ami által öntisztuló és szennyeződéscsökkentő tulajdonságai mérhetők. Számos alkalmazás, például beton járdák, tetőcserepek, útburkolatok, zajvédő falelemek, homlokzati elemek, biztonsági korlátok, alagút béléselemek felhasználásával lehet megfelelni a környezettudatos elvárásoknak.
A kutatás célja: a cementtartalom, a beton tulajdonságai és a légszennyezettség közötti összefüggések megállapítása.
A kutatás módszerei: fotokatalitikus és azonos szilárdságú referencia cement felhasználásával készített, különböző víz-cement tényezőjű és különböző cementtartalmú látszóbetonok öntisztuló és szennyeződéscsökkentő viselkedésének tanulmányozása színméréssel, a keletkezett termékek analízisével. A fotokatalitikus tulajdonságokat nem befolyásoló formaleválasztás kidolgozása. A szakirodalomban fellelhető, a témára vonatkozó eredmények módszereinek tanulmányozása és alkalmazása a kutatási téma kidolgozásában.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )