Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Görög Péter
Pincevágatok állékonyságának mérnökgeológiai értékelése numerikus módszerek segítségével

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Görög Péter
helyszín (magyar oldal): BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék
helyszín rövidítés: BMEGM


A kutatási téma leírása:

Magyarországon több olyan település is található, ahol a történelmi pincék problémákat okoznak egyrészt a beépíthetőség, másrészt meglévő épületek és egyéb létesítmények szempontjából (pl.: Eger, Budafok, Budai Várhegy). Ezeknek a pincéknek a vizsgálata, kutatása már sok évtizedre tekint vissza. Napjainkra elterjedt numerikus módszerek jól alkalmazhatóak a pincék állékonyságának számításánál és a lejtőállékonyság és a pincék kapcsolata szempontjából is jó eredményeket kaphatunk segítségükkel. A tapasztalat azt mutatja, hogy pincék megerősítése a legtöbb esetben csupán tapasztalati úton történik, a hatékonyabb és sokszor gazdaságosabb megoldásokhoz fontosak lennének a részletes vizsgálatok és számítások valamint azok eredményeinek gyakorlati alkalmazása.
A doktorandusz feladata a pincék állékonyságának numerikus modellezéséhez szükséges bemenő adatok meghatározása laboratóriumi és helyszíni vizsgálati eredményekből (pl.: tagoltság, kőzetállapot, egyirányú nyomószilárdság légszáraz és telített állapotban). Továbbá az egyes pincék állékonyságát befolyásoló tényezők elemzése 2D-s és 3D-s numerikus módszerek segítségével. Ehhez a tanszéken rendelkezésre álló szoftvereket használná, így a számítások túlnyomórészt a Rocscience szoftvercsomag Phase2 és az RS3 szoftvereivel készülnének.
A laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok valamint a numerikus modellek eredményei nemzetközi gyakorlat számára is értékelhető kutatási eredményeket szolgáltathatnak a régen és sokszor biztosítás nélkül épített felszín alatti vágatokról és a sokszor azok által fennálló veszélyhelyzetek elhárításáról.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )