Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Balázs L. György
Repedések és tapadás a betonban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Balázs L. György
helyszín (magyar oldal): BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
helyszín rövidítés: BMEEM


A kutatási téma leírása:

A betonban és a vasbetonban szinte elkerülhetetlen a repedések megjelenése. A repedések okai lehetnek erőtani vagy technológiai jellegűek. A repedések ráadásul időben változtatják tágasságukat a terhek és egyéb hatások függvényében.
Ezért elsődleges célunk a repedések tágasságának és mennyiségének, befolyásolása lehet.
A repedések tágasságát és megváltozását jelentősen befolyásolja a beton és a betonacél közötti együttdolgozás (vagy tapadás), ami együtt az acélbetétek tartóvégi lehorgonyzását hivatott biztosítani.
A repedéstágasság és a tapadás kutatása egymással összefüggésben, illetve egymástól függetlenül több, mind száz éves múltra tekint vissza. Ennek ellenére messze nem tekinthetjük megoldottnak elsősorban a befolyásoló tényezők sokrétűsége miatt.
Jelen kutatás célja a beton, vasbeton és feszített vasbeton elemekben keletkező repedések kísérleti vizsgálata és modellezése. Mind a kísérletek mind a modellalkotás fényt kell, hogy derítsen a fontos befolyásoló tényezőkre és a jelenség leírására.
Jelen kutatás közvetlenül kapcsolódik a Nemzetközi Betonszövetség „Serviceability Models” és „Bond Models” munkabizottságban végzett munkánkhoz.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )