Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Balázs L. György
Betonszerkezetek tartóssága

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Balázs L. György
helyszín (magyar oldal): BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
helyszín rövidítés: BMEEM


A kutatási téma leírása:

Beton, vasbeton és feszítetett vasbeton szerkezetek fő feladata, hogy a rájuk ható terhekkel szemben kellő teherbírással és állékonysággal rendelkezzenek valamint használhatóságukat túlzott alakváltozásaik és repedéseik ne korlátozzák.
Mindezen túlmenően biztosítanunk kell, hogy a tervezett használati élettartam alatt jelentős felújításra, illetve megerősítésre ne szoruljanak. Ezt szoktuk úgy fogalmazni, hogy kellő tartóssággal rendelkezzenek.
A beton szerkezetek tartóssága jelentős mértékben a készítés során dől el a felhasznált anyagok, a bedolgozás módja és az utókezelés során, de a használati körülmények is jelentős hatással bírnak.
A beton szerkezetek tartóssága nagyon összetett kérdés, mert ráadásul az anyagtulajdonságok időtől függő változását is ismernünk kell hozzá.
A betonszerkezetek korróziója lehetséges az acélbetétek vagy a beton leromlása révén. A kutatás így irányulhat az acélbetétek korróziója (annak folyamata illetve késleltethetősége) felé vagy a beton tulajdonságainak illetve alkotóinak (pl. alkáli-adalék reakció) felé.
A kutatás fontos része a leromlási modellek felállítása, amik alkalmasak az időbeli folyamat leírására matematikailag.
Továbbá ide tartoznak a tartósság fokozásával kapcsolatos kérdések inhibitorok hatása, illetve speciális betonok alkalmazása.
A kutatási eredmények hozzájárulhatnak az időben lejátszódó tönkremeneteli folyamatok tisztázásához és a használati élettartam fogalmának pontosításához.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )