Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Balázs L. György
Cement a betonban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Balázs L. György
helyszín (magyar oldal): BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
helyszín rövidítés: BMEEM


A kutatási téma leírása:

Cement, víz és adalékanyag képzik a betonok fő alkotórészeit. Ezekhez társulhat még adalékszer és kiegészítő anyag. Az egyszerűnek hangzó kérdés, hogy ezen néhány anyag keverékéből hogyan készíthetünk építőmérnöki felhasználásra alkalmas keveréket már számos hibához vezethet. Képzeljük csak el, ha mindezen paramétereket széles skálán változtatjuk.
A beton kötőanyaga a cement. A cement tehát ami meghatározza a kötőerőt az adalékanyag szemek között, egyúttal a tönkremeneteli módot is befolyásolja. A cement ezért a beton legértékesebb alkotórésze.
A cement speciális eljárás során, magas hőmérsékleten készül, és finom porrá őrölve kerül forgalomba. Szilárdulása vízzel való érintkezés során lehetséges, amit hidratációs folyamatnak nevezünk. A cementhez adagolhatunk hidraulikus kiegészítő anyagokat (a gyártás során vagy utólagosan) amelyek szintén részt vesznek a hidratációs folyamatban. Ezek a hidraulikus kiegészítő anyagok elsősorban a környezetvédelmet szolgálják, mert felhasználásra kerülnek és nem a környezetet károsítják.
A cement tulajdonsága az égetés és őrlés során jelentősen befolyásolható. Fölmerül tehát a kérdés, hogy milyen kell legyen a cement a szilárdság, alakváltozó képesség, zsugorodás, repedési hajlam és tűzállóság szempontjából, amin túlmenően még lehetőleg környezetvédelmi szempontokat is kielégítsünk. Hogyan tudják megvalósítani például a kyotói egyezmény teljesítését, ami előírja egyes országok számára a maximális CO2 kibocsátását, amiből jelentős részt képviselnek a cement gyárak a cement kiégetése égetésese során.
Jelen kutatás célja cementek tulajdonságainak beállítása fizikai, mechanikai és kémia paraméterek laboratóriumi vizsgálatok és modellezésén keresztül.
Ezen kutatás kapcsolódik a cementgyárakkal kialakult közös kutatások folyamatához.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )