Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Megőrzési problémák

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
matematika- és számítástudományok
Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola

témavezető: Molnár Lajos
helyszín (magyar oldal): SZTE TTIK Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.
helyszín rövidítés: MatDI


A kutatási téma leírása:

Megőrzési problémák a matematika számos területén fellépnek és általánosan a következőképpen fogalmazhatók meg: Egy adott X struktúra esetén határozzuk meg az X összes olyan transzformációját (esetleg bizonyos további feltételeknek eleget tévő leképezését), ami megőriz
• az X elemeihez rendelt valamilyen mennyiséget, vagy
• az X elemeinek egy előre meghatározott részhalmazát, vagy
• az X elemei között adott valamilyen relációt, stb.
Algebrai szóhasználattal ezen transzformációk az adott struktúra bizonyos automorfizmusainak vagy szimmetriáinak tekinthetők és a feladat ezek meghatározása.

A mátrixterek megőrzési transzformációval kapcsolatos vizsgálatok a mátrixelmélet napjainkban is egyik legaktívabb kutatási területét jelentik. Az utóbbi évtizedben kiterjedt vizsgálatok kezdődtek és folynak a végtelen dimenziós esetre, azaz operátorterek megőrzési transzformációira vonatkozóan is. A cél ezen területhez való érdemi hozzájárulás, új eredmények elérése különböző, többek között a kvantummechanikában fellépő operátorstruktúrák megőrzési transzformációra vonatkozóan.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-30


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )