Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szállítmánytervezési algoritmusok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
matematika- és számítástudományok
Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola

témavezető: Imreh Csanád
helyszín (magyar oldal): SZTE TTIK Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.
helyszín rövidítés: MatDI


A kutatási téma leírása:

Az egyik legfontosabb probléma a logisztika területén az a kérdés, hogy adott szállítóeszközök segítségével, adott árukat miként tudunk optimálisan szállítani. A kérdés tanulmányozására számos modellt dolgoztak ki, az operációkutatás egy sokak által tanulmányozott területe (vehicle routing) ilyen problémákkal foglalkozik. A részletesen vizsgált modellek többségében nem foglalkoznak az egyes járművek rakodásával (ha korlátokat vesznek figyelembe az többnyire csak kapacitáskorlát), főleg az optimális útvonalak meghatározása a cél. Csak az utóbbi években kezdtek el olyan modelleket vizsgálni, ahol a kamionok megrakodását is figyelembe veszik. A felmerülő problémák az eddig használt modellek általánosításai, és további érdekes kérdésekhez vezetnek az operációkutatás más területein is (pl. ládapakolás).

A kutatási terület fontosságát alátámasztja, hogy a "Vagyontárgyforgalom biztonsági követelményeket teljesítő on-line optimalizálása" című FKFP projekt, amelynek a témavezető kutatóként résztvevője volt, jelentős részben ilyen jellegű problémák kutatását támogatta.

Megoldandó feladatok

A doktorandusz hallgató kutatási témája a fentiekben megfogalmazott részterület. A témához elsősorban azon modellek vizsgálata tartozik, amely a szállítóeszközök kapacitására, és megrakodására vonatkozó korlátokat is figyelembe veszik. A kutatás során
megoldandó részfeladatok:

- a szakirodalomban használt modellek kiterjesztése, általánosítása.

- egzakt megoldó, heurisztikus, és ahol lehetséges ott approximációs algoritmusok fejlesztése.

- a kifejlesztett algoritmusok elemzése.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )