Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Karsai János
Impulzív rendszerek kvalitatív tulajdonságai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
matematika- és számítástudományok
Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola

témavezető: Karsai János
helyszín (magyar oldal): SZTE TTIK Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.
helyszín rövidítés: MatDI


A kutatási téma leírása:

A mindennapi tapasztalatok alapján megszoktuk, hogy a természetben lejátszódó folyamatok időben és térben folytonosan változnak. Gyakran előfordul azonban, hogy valamely hatás egészen rövid idő vagy akár egy pillanat alatt zajlik le. Ebben az utóbbi esetben impulzusról beszélünk. A bonyolult matematikai formalizmusok miatt a kísérleti vizsgálat kiemelten hasznos és informatív, és gyakran meggyőzőbb, mint a szigorú matematikai módszerek. Ehhez nagyteljesítményű számítógépes kapacitás és hatékony szoftverek szükségesek. Ezért a korszerű informatikai eszközök hiányában bizonyos matematikai problémák fel sem merülhettek, vagy, még ha fel is merültek, megoldásukra a számítógépek nélkül remény sem volt.
A kutatás során feladat impulzív rendszerek számítógéppel segített vizsgálata, a vizsgálathoz szükséges számítógépes alkalmazások fejlesztése. A lehetséges területek közül kiemelendők a mechanikai rendszerekben, populációdinamikai és epidemiológiai problémákban, illetve az ismételt gyógyszeradagolás modelljeiben megjelenő impulzív rendszerek.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )