Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kőszegi Zsolt
STENTBEÜLTETÉS HATÁSA A KOSZORÚÉR HÁROMDIMENZIÓS GEOMETRIÁJÁRA

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
klinikai orvostudományok
Laki Kálmán Doktori Iskola

témavezető: Kőszegi Zsolt
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Kardiológiai Intézet
helyszín rövidítés: DEKK


A kutatási téma leírása:

Az invazív koszorúérfestés során a konvencionális vetületi (2D) leképezés miatti perspektivikus torzulás a coronaria-fa és a szűkületek hiteles leképezésének korlátját képezi. Emiatt a stenosis hosszának alulbecslése alakulhat ki, illetve a komplex plakkok értékelése is nehezítetté válik. A fenti limitációk megoldására szolgál a standard 2D képekből megfelelő szoftverrel (QAngio XA 3D Research Edition 1.0, Medis Specials bv) létrehozható 3D rekonstrukció. A 3D coronaria szegmentáció lehetőséget nyújt a lézió pontosabb megjelenítésére, az intervenció végzésének rövidülésmentes projekciójának kiszámításához és az optimális méretű ballon és stent kiválasztásához. A 3D rekonstrukció ugyanakkor olyan új kutatási területeket felé is kaput nyit, mint a coronaria és a stent interakciójának tanulmányozása görbült érszakaszok vagy a bifurcatiós léziók területén.
Ha a 3D rekonstrukciót a szívciklus több fázisában is elvégezzük, nyomon követhetjük a kijelölt koszorúérszakasz térbeli görbületének időbeli változását. A szívciklus alatti dinamika stentelés miatti megváltozása új szempont a stentek felxibilitásának „in vivo” elemzésére. Munkacsoportunk jelenlegi folyó projektjében vizsgáljuk a különböző flexibilitású stentek beültetése után a koszorúerekre kifejtett merevítő hatás és a restenosis kialakulásának lehetséges kapcsolatát. Feltételezésünk szerint a stentek végeinél a szívciklus végpontjaiban a 3D rekonstrukció alapján detektálható új megtöretési pontok keletkezése hajlamosíthat a restenosis megjelenésére. Ezek a görbületi- es szögváltozások függenek a stentelt szegmentum lokalizációjától is.

előírt nyelvtudás: angol középfok
további elvárások: 
számítógépes ismeretek

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )