Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A bükki karsztvízszint változásának törvényszerűségei a csapadék megoszlásának és formájának, ill. a talajfagynak a függvényében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
földtudományok
Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Lénárt László
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem
helyszín rövidítés: ME


A kutatási téma leírása:

A Bükki Karsztvízszint Észlelő Rendszer (röviden: BKÉR) keretében 1992-től végzünk vízszint (víznyomás) és vízhőmérséklet méréseket a Bükk karsztvízszint észlelő kútjaiban, forrásaiban, barlangi víztereiben, valamint a Bükk-térség termálkarszt kútjaiban.
A vizsgálatokhoz a bükki napi csapadékadatok, ill. 2005-től a jávorkúti csapadék, léghőmérsékleti és talajhőmérsékleti adatok állnak rendelkezésünkre.
Az eddigi előzetes vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a karsztvízszintek (nyomásszintek) a csapadék megoszlásától (egyedi csapadékok vagy csapadékcsoportok), a csapadék formájától (eső vagy hó) függenek elsősorban, de a beszivárgási lehetőségeket, ill. a felszíni lefolyási viszonyokat a talajfagy nagymértékben befolyásolja.
A kutatás során az eddigi előzetes vizsgálatok eredményeit matematikai összefüggések megfogalmazásával tervezzük pontosítani, az eddiginél pontosabb, a vízművek számára felhasználóbarátabb előrejelzést kialakítva.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-12

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )