Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mucsi Gábor
Különleges finom őrlemények előállítása keverőmalomban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
földtudományok
Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Mucsi Gábor
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem
helyszín rövidítés: ME


A kutatási téma leírása:

Alapvetően kétféle módon állíthatunk elő nano-részecskét. Az egyik a részecskeméret csökkentő eljárás (angolul „top-down process”), ami az anyag malomban történő aprítását (őrlését) jelenti, a másik pedig az ezzel ellentétes felépítő technológia (pl. termikus, kicsapatásos eljárások), amely során a molekulákból indul ki (angolul „bottom-up process”). Manapság az ultrafinom őrlés, vagy még inkább a nano-őrlés egyre nagyobb teret hódít az iparban. Az így előállított termékek széleskörű felhasználása – gyógyszeripar, élelmiszeripar, vegyipar, festékipar, kerámiaipar – a technológiák és berendezések fejlesztésére sarkallják a kutatókat világszerte. Az ultrafinom őrlés egyik elterjedt és eredményes módja a szemcseméret csökkentés az ún. keverőmalmokban.
A tervezett tudományos munka célja a kolloid méretű (<100nm, közel monodiszperz eloszlással rendelkező) szemcsék előállítása nedves közegű őrléssel és az eljárás üzemi- és gépi paramétereinek optimálása. Továbbá az így kapott nano méretű részecskék fizikai és fizikai-kémiai tulajdonságainak tanulmányozása, a szemcsejellemzők és az előállítási körülmények közötti összefüggések feltárása, azok tudományos megalapozása érdekében.
Mivel a nagy energiasűrűségű malmok esetében az őrleményben bekövetkező anyagszerkezeti változások várhatóak (pl. új fázisok megjelenése, amorfizáció), ezért a mechanikai aktiválás hatásának vizsgálatára külön figyelmet fordítunk. Kívánt méretű, méreteloszlású és alakú részecskék, és meghatározott viszkozitású szuszpenzió előállítása is kiemelt jelentőségű, amely tulajdonságok nagymértékben meghatározzák a kolloid méretű részecskék tulajdonságait és alkalmazásukat. A fajlagos energiaigény tanulmányozása, valamint a fajlagos őrlési energia-szemcseméret összefüggések vizsgálata is a vizsgálatok részét képezik.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-12


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )