Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rohács Dániel
Légiforgalmi irányítók fizikális és mentális állapotának mérése MEMS alapú berendezésekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
közlekedés- és járműtudományok
Kandó Kálmán Doktori Iskola

témavezető: Rohács Dániel
helyszín (magyar oldal): Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszék
helyszín rövidítés: VRHT


A kutatási téma leírása:

A légiforgalmi irányítók szituáció-elemző, döntési képességét, minőségi biztonságos munkavégzését a saját képességeik, a munkakörülmények (ide értve a forgalom mértékét, komplexitását), fizikai, mentális állapotuk, és ennek megfelelő leterheltségei határozzák meg. A légiközlekedés biztonságának növelése érdekében tehát elkerülhetetlen az irányítók állapotának folyamatos, objektív mérése, és a nem megfelelő állapotok azonosítása (pl. fáradtság, túlzott stressz, túlterheltség).

A kutatás-fejlesztés célja, egy a légiforgalmi irányítói munkahely környezetébe integrált eszköz kialakítása, ami alkalmas a légiforgalmi irányítók terhelésének folyamatos megfigyelésére, és értékelésére, a légiközlekedés biztonságának növelése érdekében.

A rendszer az egyébként is rendelkezésre álló információkat (pl. a légiforgalomról kapott adatokat) és a légiforgalmi irányító munkaeszközeibe integrált mikroérzékelők mérései alapján értékeli a légiforgalmi irányítók terhelését, leterheltségét. Az integrált mikroszenzorokat elsősorban a légiforgalmi irányító munkahely beviteli eszközeibe érdemes integrálni, amelyek segítségével olyan mentális állapotra utaló fizikai jellemzők mérhetők, mint a körülmények változására adott válaszok reakcióideje (pl. új légijármű megjelenésének észlelése), az ujjak, tenyér izzadásának mértéke, a pulzusszám, a pupilla mérete, az eszközök használatának mértéke (pl. a telefonba, egérbe integrált gyorsulásérzékelőkkel).
A területtel évek óta foglalkozik a Tanszék. 2014-ben a HungaroControl CRDS részlegének szakemberivel egyeztetve elkészített egy ”nulladik típusú” fejlesztési prototípust, melyet a bemutattunk a HungaroControl pultján a 2014-es World ATM Congress kiállításon.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-27

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )