Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rohács Dániel
Augmented reality alkalmazása a légiforlgami irányító toronyban / virtuális toronyban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
közlekedés- és járműtudományok
Kandó Kálmán Doktori Iskola

témavezető: Rohács Dániel
helyszín (magyar oldal): Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszék
helyszín rövidítés: VRHT


A kutatási téma leírása:

A javaslat célja, az irányítótoronyban vagy virtuális irányítótoronyban dolgozó légiforgalmi irányítók munkájához köthető hatékonyság, és ezzel biztonság növelése, fejlett, augmented reality eszközök alkalmazásával. A kutatás alapvetően folytatná a tanszék területen elért fejlesztéseit, melyet a hunagrocontrol-al közösen, még 2015-ben kezdett el.

A koncepció lényege, hogy az irányítók a toronyból kinézve az augmented reality segítségével a tekintetük fokuszában álló tárgyakról bővebb információt kapjanak. A rendszer például automatikusan kivetítheti az irányító számára (a torony üvegére vagy virtuális torony esetében a monitorokra) a megfigyelt légijármű legfontosabb adatait, korlátozott látási körülmények között ábrázolhatja a légijárművek, illetve a pályák, gurulóutak, egyéb földi járművek sziluettjeit, kivetítheti a légijárművek érkezési indulási útvonalait, vagy az ideális útvonalaktól / siklópályától történő eltérést. Ehhez, a kutatás-fejlesztés tárgyát képező rendszer alapvetően (i) non-intrusive (tehát az irányító jelen munkavégzését nem befolyásoló, egyéb tevékenységet vagy az irányítóra elhelyezett eszközöket nem igénylő) módón megállapítja, hogy a munkakörnyezetben hol helyezkedik el az irányító, tekintete merre néz, fokuszál, (ii) majd megjeleníti a felhasználó által szükségesnek ítélt adatokat. A munkavégzés tipikus módja miatt, a rendszernek automatikusan alkalmazkodnia kell az irányítók helyváltoztatására, tekintetük fókuszának változására a munkakörnyezeten belül.

A tervezett rendszer alapja egy mozgást és szemmozgást követő rendszer, ami figyeli, hogy az irányító hol helyezkedik el a toronyban, és tekintete merre néz. A kapott információ alapján az irányító tekintetének fókuszában álló területre, egyéb információt vetít ki, mint pl. a leszállás várható ideje, a szárnyvégörvény, a kapuhoz vezető út, alapvető járatinformációk, stb.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-27


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )