Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Ronkay Ferenc
Polimer blendek habosítása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
gépészeti tudományok
Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Ronkay Ferenc
helyszín (magyar oldal): Polimertechnika Tanszék 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. T. ép. 316.
helyszín rövidítés: PT


A kutatási téma leírása:

a.) Előzmények
A különböző polimer anyagok általában egymással nem kompatibilisek, többfázisú nem elegyedő keveréket, blendet alkotnak. A kompatibilizációra megoldást jelenthet az egyik-, vagy mindkét alkotó habosítása. Ez történhet kémiai habosítószerekkel, vagy külső gázbefúvással. A keletkező több-komponensű habanyag tulajdonságai újszerű felhasználási területek felé nyithatják meg az irányt.
b.) A kutatás célja
A kutatás fő célja a nem elegyedő műanyag keverékek habosíthatóságának és kutatása. Cél a kialakult anyagok morfológiájának, mechanikai és fizikai tulajdonságainak vizsgálata és összefüggések feltárása az alkalmazott adalékanyagok, a kialakult szerkezet és a tulajdonságok változása között.
c.) Az elvégzendő feladatok, azok fő elemei, időigénye
• Irodalmi áttekintés. Szakirodalmi adatok feldolgozása, különös tekintettel a nem elegyedő polimer blendek és habok morfológiájára és mechanikai tulajdonságaira (időigény: kb. 10 hónap).
• Polimer blendek habosítása kémiai habosítással és külső gázbefúvással (időigény: kb. 12 hónap)
• Az előállított próbatestek morfológiai jellemzőinek vizsgálata, elektron- és optikai mikroszkóppal (időigény: kb. 6 hónap).
• Az előállított próbatestek mechanikai és fizikai jellemzőinek vizsgálata (kvázistatikus és dinamikus vizsgálatok, hővezetés) (időigény: kb. 8 hónap).
d.) A szükséges berendezések
A kutatómunkához szükséges technológiai, anyagvizsgáló és mérő-berendezések a Polimertechnika Tanszék akkreditált laboratóriumában rendelkezésre állnak.
e.) Várható tudományos eredmények
Új típusú, polimer blend mátrixú habok létrehozása; előrelépés a nem elegyedő polimer keverékek kompatibilizálásában; Fejlesztések a vegyes műanyaghulladékok hasznosítása területén.
f.) Irodalom
Ronkay F., Czigány T.: Development of composites with recycled PET matrix. Polymers for Advanced Technologies. 17, 830-834 (2006).
Ronkay F.: Influence of Short Glass Fiber Reinforcement on the Morphology Development and Mechanical Properties of PET/HDPE Blends. Polymer Composites. 32, 586-595 (2011)

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-10-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )